Csaknem a teljes felnőttválogatott és az utánpótlás legtehetségesebb tagjai is ott lesznek az október 4-6-ai úszó Világkupán a Duna Arénában: mindösszesen 31 magyar úszó áll rajtkőre, köztük mindhárom medencés világbajnok, azaz Hosszú Katinka, Kapás Boglárka és Milák Kristóf. Egy sor külföldi világsztár is érkezik, így az olimpiai bajnok spanyol Mireia Belmonte, a holland Ranomi Kromowidjojo, valamint a koreai vb-n a medencében és nyíltvízen is világbajnok német Florian Wellbrock.

Kedden éjfélkor lezárult a nevezés a hét állomásból álló Világkupa-sorozat budapesti viadalára – összesen 36 országból érkeznek versenyzők a Duna Arénába, ahol szinte a teljes magyar élmezőnyt láthatják a szurkolók.

A pazarul sikerült kvangdzsui világbajnokság három aranyérmese először versenyzik hazai medencében – sőt, Kapás Boglárkának és Milák Kristófnak ez lesz az első éles tesztje, mióta júliusban megnyerték a 200 pillangót Koreában –, Hosszú Katinka ráadásul vezeti az összetett viadalt, azaz számára különösen fontos, hogy az újabb etap is jól sikerüljön.

Minthogy az idei sorozat – az olimpiát megelőző őszön hagyományosan – klasszikus, 50-es medencében rendezett viadal (egyszersmind kvalifikál is, ha valaki szintidőt érne el), ezért Katinka sem ússza végig „az étlapot”, öt számban nevezett, a két vegyesúszó táv mellett 100 és 200 háton, illetve 200 pillangón méretteti meg magát. (A szabályok szerint egyébként nincs korlátozva az indulások száma, de az összetett pontversenybe csak a három legjobb eredmény számít.)

Milák Kristóf szintén öt távon versenyez: ahogy már korábban is jelezte, a 200 pillangót most pihenteti, de azért százon ott lesz, nosztalgiázik 50 és 100 háton (gyerekként hátúszóként szerepelt még), illetve 100, 200 és 400 gyorson csap össze a riválisokkal.

A női 200 pillangó ugyanakkor pazarnak ígérkezik, hiszen Katinka mellett a vb-címvédő Kapás Boglárka is indul (ő még 100-on is, illetve 400 vegyesen is), továbbá Jakabos Zsuzsanna, aki a hölgyek között a legtöbb, 9 számot kíván vállalni (ugyanennyire nevezett az ifjú Fábián Fanni is).

A koreai vb-n remeklő, döntőt úszó Késely Ajna, Burián Kata, Németh Nándor, Kozma Dominik, Telegdy Ádám és Bernek Péter szintén a húrok közé csap, akárcsak az augusztusi junior világbajnokság hőse, Zombori Gábor. A „húzónevek” közül csupán a most még a felkészülésre koncentráló Cseh László és Szilágyi Liliána hiányzik. (Klub színekben pedig több magyar egyesület is indít még úszókat.)

A külföldi csillagok közül mindenképp említést érdemel Katinka korábbi nagy ellenfele, a spanyol olimpiai bajnok Mireia Belmonte, a holland sprinterfenomén Ranomi Kromowidjojo, illetve a németek új csillaga, a vb-történet első „medencés-nyíltvízi” dupláját elért, 10km-en és 1500-on is aranyérmes Florian Wellbrock, illetve a Vk-összetettben már többször is diadalmaskodó orosz Vlagyimir Morozov.

A Világkupa-viadalon az előfutamok minden nap 9.30-kor kezdődnek, míg a döntők pénteken és vasárnap 18-órától, szombaton pedig 17 órától esedékesek a Duna Arénában.

 

A magyar felnőtt és ifi válogatott kerettagjainak nevezései ide kattintva elérhetők

Hasonló bejegyzések