Először nyerhet magyar színekben EB-érmet a honosított Szabó Szebasztián

Felvitte az Isten a dolgát, de meg is dolgozott érte Szabó Szebasztián, aki a december 4-től Glasgow-ban megrendezésre kerülő rövidpályás úszó Európa-bajnokságon először lehet magyar színekben éremszerző. Szinte napra pontosan két évvel az után, hogy a 2017-es koppenhágai kismedencés EB-n az 50 méteres pillangóúszás döntőjében még a szerb úszósport éremgyűjteményét gazdagította egy bronzzal. Időközben a Magyar Úszó Szövetség elismerésre méltó sportdiplomáciai közbenjárásának köszönhetően előbb a Nemzetközi Úszó Szövetség, majd a NOB is a hozzájárult ahhoz, hogy az újvidéki Zentán felnevelkedett úszótalentum magyar sportállampolgárként versenyezhessen. Az előlegezett bizalom jeleként a szövetség tavasz óta úgy kezeli Petrov Iván tanítványát, ahogy a válogatott nagy csatákat nyert  húzóembereit, egyszóval a „hátszél” hiányára senkisem panaszkodhat.

A rokonszenves „Szebi” a magyar tűzkeresztségen valójában már a nyári dél-koreai világbajnokságon átesett, méghozzá  az 50 pillangón ötödik helyet érő országos csúcsjavítással. Néhány nap múlva a Glasgow-i téli európai csúcstalálkozón ennél is többre viheti, nem mellékesen annak is köszönhetően, hogy legnagyobb hazai vetélytársai közül Milák Kristóf, Cseh László és Kenderesi Tamás ezúttal nem lesznek ott a rajtnál.

Érmes és jubiláns is lehet

Ha nem csak sikerrel jár, hanem a szerencse is rákacsint a zentai Szabó család büszkeségére, akkor Szebasztián akár sporttörténelmet is írhat Skóciában. Többedmagával együtt ő lehet a válogatott jubilánsa, feltéve, hogy neki adják át az ezredik olyan érmet, amit magyar úszók valaha is megszereztek az olimpiákon, a világ-és Európa-bajnokságokon a felnőtt és az ifjúsági korosztályokban. Az EB rajtja előtt a szövetség 994 érmes helyezést vett száma…

„Tiszteletkörnek tűnhet, pedig szívemből mondom, hogy életem legjobb döntését hoztam meg, amikor Zentáról Magyarországra költöztem és Győrben beálltam Petrov Iván csapatába. Hálás vagyok neki, de ugyanúgy a szövetségnek is, hiszen kaptam egy szép szponzorkocsit , utaztattak, és nagyon sok költségemet vállalták magukra, Most rajtam a sor. Nem az ezredik érem megszerzésére hajtok, hanem elsősorban a saját elvárásaimnak szeretnék a lehető legjobban megfelelni. Négy sprintszámban állok rajthoz, 50 és 100 gyorson, illetve pillangón. Bár ezek a rövid távú versengések olykor a kötéltánchoz és a ruletthez hasonlíthatók, mégis úgy gondolom, hogy az elvégzett munkából csak ki kell jönnie a megálmodott sikernek. Most elsősorban az 50 pillangón” – nyilatkozta Szabó Szebasztián az SzPress Hírszolgálatnak.

Akár egy álomuzazás

A 23 eszendős fiatalemberrel idén túlzás nélkül több jó dolog történt, mint amióta az úszásnak adta fejét.

„Tudtam a debreceni országos bajnokság előtt, hogy egyre jobb vagyok, arra viszont álmaiban sem gondoltam, hogy én nyerek az 50 és 100 pillangón is, ráadásul úgy, hogy a százon sikerül megelőzően Milák Kristófot, Cseh Lászlót és Kenderesi Tamást is. Bekerültem a válogatottba, aztán jött a honosítás, a sorsomat meghatározó zöld jelzések a nemzetközi szövetségtől és a NOB-tól, indulhattam a VB-n, bekapcsolódhattam a Világkupa sorozatba, Hosszú Katinka beállított az ISL csapatába, olyan volt ez nekem, mint egy álomutazás. Az új kihívások felspannoltak, hatalmas energiákat mozgósítottak meg. Bele is fáradtam rendesen a menetelésbe, de az EB-re össze fogom kapni magamat és nagyon remélem, hogy éremmel térhetek haza” – folytatta a Győri Úszó SE válogatottja.

Az úszósport egyre mozgalmasabb forgatagában magabiztosan veszik a kanyarokat.. Tudja, hogy jó úton jár, és ennek élvezi is a szakmai, erkölcsi és anyagi előnyeit. Megőrizte a szerénységét, és jó kedélyállapotát, ha így folytatja, a tehetsége és a szorgalma még jobban is fizethet.

„Számolom a napokat az olimpiáig, életem versenye következhet. A tokiói kihívás az én doppingom, és persze az, hogy magyar színekben juthatok el álmaim olimpiájára. Szeretnék a jövő májusi budapesti Európa-bajnokságon is örömöt okozni a nézőknek, a lehető legjobban kihasználni a hazai pálya előnyeit, de az olimpia mégis csak a versenyek versenye, ami mindent visz. Csodálatos esztendő vége felé közelítek,  de a legnagyobb céljaim teljesítése reményeim szerint csak ezek után következik”- árulta el az SzPress Hírszolgálatnak Szabó Szebasztián, aki a Glasgow-i  EB rajtja előtt az  50 pillangón az európai rangsorban az orosz Kosztyin mögött 6 századdal lemaradva  reménykeltő második helyen áll.

Szalay Péter

SzPress Sporthírszolgálat

Hasonló bejegyzések