Hosszú Katinka lett az év női sportolója, Shane Tusup pedig az év edzője a sportújságírók szavazatai alapján az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán. A 4×100-as gyorsváltónk elképesztően szoros versenyben lett második a tenisz Davis-kupa válogatott mögött az egyéni sportágak csapatainak kiírt új kategóriában.

A 60. alkalommal kiírt szavazás díjait csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezett M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán adták át. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka tavaly a budapesti vb-n két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, a koppenhágai rövid pályás úszó Európa-bajnokságon pedig mind a hat számot megnyerte, amelyben indult. Hosszú hatodszor bizonyult a legjobbnak, ezzel megközelítette a csúcstartó, hétszeres győztes Egerszegi Krisztinát. Ezúttal is hatalmas fölénnyel lett első: 1086 pontot kapott a szavazatok alapján, míg a második Babos Tímea 480-at.

Hosszú Katinka a kilencszeres Grand Slam-torna-győztes teniszezőtől, Szeles Mónikától vehette át az elismerést. „Nagy megtiszteltetés Szeles Mónika kezét megrázni – emelte ki az úszóklasszis. – A világbajnokság itthon életem legszebb pillanata, a pályafutásom csúcsa volt, soha nem fogom elfelejteni.”

„Úgy gondolom, hogy mindketten elfáradtunk egy picit – mondta a gála után az M4 Sportnak Hosszú Katinka, miután edzőjéről és férjéről, Shane Tusupról kérdezték. – Egy kicsit visszaveszünk. Próbálunk egy kicsit háttérbe vonulni. Ami nem nagyon sikerül manapság.”

Az edzők és szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Hosszú Katinka edzője, Shane Tusup győzött, aki magyarul elmondott beszédében elnézést kért, amiért – mint mondta – sokakat megbántott a viselkedésével. Leszögezte: elfáradt, kimerült és sokat hibázott.

A férfiaknál Cseh László a 6., Milák Kristóf pedig a 8. helyen végzett a szavazáson. Itt az atlétáknál remeklő Baji Balázs győzött, aki tavaly a londoni világbajnokságon bronzérmes volt 110 méteres gátfutásban – ezzel az első magyar atléta lett, aki szabadtéren, futószámban dobogóra állhatott a vb-n –, illetve győzni tudott az universiadén.

Az első ízben szétválasztott csapatkategóriában az egyéni sportok versenye hozta a legkiélezettebb szavazást valamennyi között: a világbajnokságon csodát tévő, férfi gyorsváltóként történelmi bronzérmet szerző 4×100-as férfi gyorsváltónk (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) mindössze 10 ponttal (515-495) szorult a Világcsoportba jutást kiharcoló tenisz Davis-kupa válogatott mögé.

Valamennyi versenyzőnek és mestereiknek gratulálunk a magyar úszócsalád nevében!

Hasonló bejegyzések