At the second day of the Mare Nostrum Series in Barcelona there are 2 silver and 1 bronze medal for Swim Team Hungary. Kristóf Milák was beaten for the first time since 2015 in a 50m pool at an international competition (for the first time at senior level), whereas Gábor Zombori also finished second at the 200IM, Szebasztián Szabó came home third. You may continue reading the rest of the story in Hungarian and/or follow us on LinkedIn for more English language content: https://www.linkedin.com/company/hungarian-swimming-federation

Az ismert körülmények miatt végül is nem meglepetés, hogy a nemzetközi versenyen két év után először induló Milák Kristóf 200 pillangón második lett egy koreai úszó, Kim Min Szeop 22 századdal megelőzte. Az idő valamelyest árulkodó: 1:55.67 – ez a 2022-ig tartó időszakban legfeljebb előfutamban csúszott be olykor felkészülési időszakban (ne feledjük, hogy a világrekordja 1:50.34 – de az áprilisi ob-n elért 1:54.90-nel Barcelonában is simán győzött volna).

Ami tény, hogy 200 pillangón, nagymedencében Kristóf utoljára 2015. május 9-én, egy Gorzówban rendezett juniorviadalon kapott ki nemzetközi mezőnyben (csupán a történeti hűség kedvéért: akkor Márton Richárd nyert és a lengyel Kacper Goskowski lett a második). Felnőttversenyen pedig még sohasem verték meg ötvenesben külföldön, illetve a hazai rendezésű nemzetközi eseményeken, egyébként pedig a 2018-as áttörése óta egyetlenegyszer: Kenderesi Tamás a 2020-as országos bajnokságon, ami a világjárvány miatt decemberre halasztódott, és ahol Milák egy komolyabb Covid-fertőzésből épphogy kigyógyulva elsősorban arra volt kíváncsi, bírja-e a tüdeje a terhelést. (Kenderesi még a 2017-es ob-n is legyőzte, de akkor ez még nem számított meglepetésnek, hiszen az olimpiai bronzérmes diadalmaskodott a junior Európa-bajnokkal szemben.)

Edzője, Virth Balázs realistán értékelt: „Ugyanazt tudom mondani, amit az országos bajnokság után: Kristóf erős és gyors, de állóképessége messze nem a régi. Ez egyenesen következik az eddig elvégzett edzésmunkából, avagy lehet, hogy kívülállók úgy gondolják, ő képes a csodára, ez a mai úszás is megmutatta, ebben a sportágban vannak nehezen felülírható törvényszerűségek. Bár Párizs a cél, azt muszáj kimondani, hogy ami eddig történt, az nyomokban tartalmaz olimpiai felkészülést, hiszen az ob-n a rövidebb távok relatíve jól mentek, mert előtte az edzőtáborban keményen hajtott, most szintén, mert Törökországban keményen hajtott, az ob-t követő két és fél hét kiesése viszont visszaköszönt a mai napon. Ettől függetlenül okosan úszta le a kétszázat, jó beosztással, de a második ötven egyértelműen lassúra sikerült. Azt kértem tőle, hogy a következő állomáson, Monte-Carlóban igyekezzen már az előfutamot összeszedetten végigcsinálni, és akkor a döntő biztosan jobban sikerül.”

A második barcelonai napon egyébként Zombori Gábor lett még ezüstérmes 200 vegyesen („az ő úszása tetszett a legjobban a csapatból” jegyezte meg Virth mester), míg Szabó Szebasztián 50 pillangón harmadik helyen zárt. A hátúszóknál Jászó Ádám ezúttal picit gyengébbet jött, mint legutóbb Canet-ban, az ottani 25.46 – amivel nyert – a katalán viadalon a bronzra lett volna elég, a 25.70-nel most ötödik lett. Kétszázon Telegdy Ádámon még látszottak a betegség nyomai (amit feleségétől, Kapás Boglárkától kapott el, aki nem is tudott rajtkőre állni végül), és saját szintjétől igencsak elmaradva, két percen kívüli idővel lett ötödik.

A körverseny a hétvégén Monte-Carlóban zárul.

Mare Nostrum-körverseny, 2. állomás, Barcelona

A második nap magyar döntőseinek eredményei

50 m hát: 4. Jászó Ádám 25.70

200 m hát: 5. Telegdy Ádám 2:01.10

50 m pillangó: 3. Szabó Szebasztián 23.38

200 m pillangó: 2. Milák Kristóf 1:55.67

200 m vegyes: 2. Zombori Gábor 2:00.99

További részletek és eredmények a versenyről az alábbi linken érhetőek el:

https://marenostrumswimtour.com/meeting-results/barcelona-day-2-results-2024

Hasonló bejegyzések