A FINA közleményében bejelentette, hogy a leghosszabb nyíltvízi számot a jövő évi világbajnokságon (már ha lesz, ugyebár…) nem kívánják megrendezni.

 

Ezt a kevés indulóval és a költséges rendezéssel indokolták, holott idén, Budapesten 25 kilométeren 26 férfi és 15 női úszó ugrott neki a távnak, míg összehasonlításképpen a medencében 1500 gyorson 23 férfi és 26 női versenyző nevezett be.

Gálicz Péter, aki 25 kilométeren idén bronzérmet nyert, nyilván nem örül a FINA döntésének, szerinte „ez egy rendkívül rossz döntés, főleg, ha arra hivatkoznak, hogy kevés az induló, hiszen női 400 vegyesen is alig úsztak – az idei vb-n konkrétan 19 induló volt. Akkor ugyanezen gondolatmenettel a 400 női vegyest is megszüntetik?”

Olasz Anna, aki 2015-ben Kazanban nyert ezüstérmet ezen a távon szintén nem üdvözölte a döntést: „szomorú látni, hogy egy ilyen rohamosan fejlődő sportágban, mint a nyíltvízi úszás (10km-en simán elindul 70 ember egy világbajnokságon, az olyan, mintha 7 előfutam lenne egy medencés versenyszámból, ez azért elég ritka) ennyire szakmaiatlan döntéseket hoznak a FINA vezetői. Ahelyett, hogy arra koncentrálnának, hogy hogyan lehetne még jobban előre lendíteni és népszerűbbé tenni a nyíltvízi úszást, mostanában szinte csak az ezt hátráltató döntések születnek (lásd olimpai kvóták számának csökkentése – 25-ről 22-re).”

Hasonló bejegyzések