Holló Balázs olimpiai szintet úszott 400 vegyesen, ez a délelőtt legjobb híre, no és persze az, hogy minden számban, amelyben indultunk, megvan a két továbbjutó. Sőt, egy kivétellel minden egyes távon a többi indulónk is tovább léphetett volna, ha nem élne az „egy nemzetből csak ketten kvalifikálhatnak” szabály. Este Holló mellett Zombori Gábornak és a két 4×200-as gyorsváltónak szurkolhatunk, meg persze az elődöntősöknek.

Sokszor járt már közel, nagyon közel – aztán amikor az országos bajnokságon sem sikerült megúsznia a szintet 400 vegyesen, már-már összezuhant Holló Balázs. Mígnem úgy döntött, tizenkilencre lapot húz, és most úgy néz ki, bejött a „last minute” edzőváltás. Az egri gyökerekhez visszanyúlva Hutkai Dániellel folytatta a felkészülését, Belgrádba pedig úgy érkezett, hogy ha meglesz, meglesz, ha nem, nem, ő már nem fog emiatt porrá zúzódni lelkileg. „Reggel nyilván arra kell figyelni, hogy benne legyek a kettőben, ha ehhez jön a szint, akkor örülök, ha nem, este megpróbálom újra, de én felkészítettem magam mindkét verzióra” – mondta a rajt előtt.

Sokat nem kellett várni, hogy kiderüljön: a legjobb, az A-verzió valósult meg. Vagyis Balázs bejutott a fináléba, ráadásul ezúttal a századok is vele voltak: 0.04-gyel a párizsi A-szinten belül ért a falhoz (4:12.46). Ez hivatalosan még nem kvóta, hiszen délután a másodikként továbblépő Zombori Gábor akár meg is előzheti a döntőben, és Verrasztó Dávidnak is van még egy dobása a hétvégén Rómában, ám momentán tény: egyedül neki van kvalifikációs ideje 400 vegyesen. „Az utóbbi hetekben sokkal felszabadultabbnak éreztem magam, a többiek is mondták, hogy visszajött a régi Bazsi, és szerintem ez érződött az úszásomon” – lihegte boldogan.

A négyvegyes előfutama egyébként a régi szép időket idézte, amikor még Verrasztó mellett Cseh László és Kis Gergő fűzögette be rendszeresen az oktatófilmet: 1. Holló Balázs, 2. Zombori Gábor, 3. Török Dominik, 4. Sárkány Zalán. A szabály persze tiszta: csak a legjobb kettő léphetett tovább, hiába a fullasztó fölény…

Majdnem ugyanígy festett a női 200 hát előfutama: 1. Szabó-Feltóthy Eszter, 2. Molnár Dóra, 3. Burián Katalin… Annyi a különbség, hogy itt eldőlt: a honi erősorrendben eddig is elöl álló Eszter és Dóri biztos párizsi induló, minthogy az amúgy szintén szintes Kata már nem úszhat még egyszer. (A négyvegyes előtt melegítő Jackl Vivien 12. lett, ami megint csak elvben ér továbbjutást, a gyakorlatban nem…)

A többindulós szabálynak bőven volt még magyar „áldozata” a nyitónap délelőttjén, például némi meglepetésre Milák Kristóf. Ötven pillangón a specialista Szabó Szebasztián (23.49) mellett Kós Hubert volt a második leggyorsabb (23.51), míg Milák 23.63-mal harmadik magyarként nem léphetett tovább.

Ennél is fájdalmasabbnak tűnt a 100 gyors, ahol a harmadik Pádár Niki (54.85) és a hatodik Ábrahám Minna (54.05) mellett a nyolcadik Senánszky Petra (54.05) és a kilencedik Ugrai Panna (54.14) már nem mehet a döntős helyekért délután. Panna némi ellentételezés gyanánt a legjobb időt úszta a 4×200-as váltóban (edzőink sokszor mondogatták: meg kéne tanulni 2 percen belül jönni az előfutamokban is – Panna ideje: 1:59.99…), amelyben Pádár és Ábrahám mellett ott volt Jakabos Zsuzsanna is, amivel hivatalossá vált egy újabb rekord.

Zsu ugyanis 11. kontinensviadalán vesz részt, ami abszolút csúcs az Eb-k 98 éves történetében – de hogy egy más adattal szemléltessük, mióta van velünk: a váltóban vele úszó másik három lány konkrétan meg sem született, amikor a győri (akkor még pécsi) kiválóság az első Eb-jén úszott 2004-ben, Madridban. A kvartett mindenesetre első idővel kvalifikált, aztán Zsu arról beszélt, hogy igazából azért csinálja, mert még mindig pozitív érzései vannak, amikor a versenyre készül. „Ennyi idő után talán ez a legnehezebb: megtalálni a motivációt, megtalálni a pozitívumokat, de nekem újra és újra sikerül – ezért vagyok itt még mindig.”

A fiúk négyese Márton Richárd, Kós Hubert, Kovács Attila, Magda Boldizsár felállásban harmadikként vágtázott a döntőbe, majd a délelőttöt záró 800 gyorson Késely Ajna és Telegdy-Kapás Boglárka 3-4. idővel kvalifikálta magát a keddi fináléba, itt Flück Nóra kilencedik helyen zárt.

Folytatás 18.30-tól, éremosztás 400 vegyesen és a két gyorsváltóban lesz, komoly magyar esélyekkel, de az elődöntők is tartogatnak izgalmakat a 100 férfi mell kivételével.

Hasonló bejegyzések