Parádésan úszott a női 4×200 méteres gyorsváltónk a Duna Arénában a világbajnokság úszó küzdelmeinek 5. napján délelőtt és a hetedik legjobb idővel bejutott a délutáni döntőbe. Ott lesz a folytatásban férfi 200 háton a középdöntőben Bernek Péter és Telegdy Ádám is. Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel viszont sajnos lemaradt az elődöntőről férfi 200 méter mellen.

Óriási hangulat fogadta a magyar úszókat ismét a hazai rendezésű világbajnokságon a Duna Arénában. A mai nap délelőtti programjának első magyar szereplője a mindössze 15 éves Gyurinovics Fanni volt, aki női 100 gyorson ugrott a medencébe. Nagyszerűen úszott és végül 55.86-os idejével a 28. helyen zárt, így nem jutott be a középdöntőbe.

Gyurinovics Fanni: „Jó volt ez az úszás, de azért éreztem, hogy nagyon korán van. Leszállítottak minket a rajtkőről, azt hiszem, ez mindent elmond a hangulatról. Fantasztikus! A 4×200-as gyorsváltó tagjaként pedig szeretnék egy jó nagy egyéni csúcsot úszni!”

Férfi 200 háton két magyarért is szoríthattunk, akik remekül úsztak. Bernek Péter konkrétan a második legjobb időt érte el (1:56.53) az előfutamok során, míg Telegdy Ádám a nyolcadikat (1:57.41). Mind a ketten bejutottak a délutáni elődöntőbe.

Bernek Péter: „Nem volt rossz, talán egy picit erős volt az első 100, de így a végéből tudtam egy kicsit tartalékolni, ez is volt a cél. Az szinte lényegtelen, hogy hányadikként jutottam tovább, mert délután be kell jutni a nyolcba. Ahhoz országos csúcs kell, én úgy gondolom.”

Telegdy Ádám: „Arra nem számítottam, hogy az időm elég lesz a nyolcadik helyre, azt gondoltam, hogy ha megúszom a legjobbamat, akkor lehet épphogy középdöntő. Nagyon örülök most ennek. Ez azt jelenti, hogyha délután egy kicsit tovább tudok javulni, akkor meglehet a döntő is akár.”

A fiúk után ismét egy hölgy következett, méghozzá 200 méter mellen Sebestyén Dalma. Ő kiadott magából mindent, ami ezúttal a 22. helyet jelentette, így sajnos nem jutott tovább a délutáni programba (2:29.35).

Sebestyén Dalma: „Először a közönségnek szeretném megköszönni, mert fantasztikusak voltak. Sajnos ebben az úszásban most ennyi volt. Nagyon kiúsztam magam, alig bírtam kimászni a medencéből, még most is szédelgek. Sajnos ez a félévem nem volt túl könnyű, tele volt kihagyásokkal meg sérüléssel. De örülök, hogy itt voltam és ebből csak felfelé vezet az út, remélem!”

A nők után a férfiak hasonló száma következett olimpiai bajnokunkkal, Gyurta Dániellel. Sajnos Daninak sem jött össze az elődöntő, ugyanis a 17. idővel, éppen lemaradt a folytatásról.

Gyurta Dániel: „Elégedett vagyok, mert nekem ez a maximum volt még akkor is, ha ez most nem ért középdöntőt. De én csakúgy, mint korábban mindent megtettem azért, hogy meg tudjam úszni életem legjobb idejét, még ha ez ma nagyon távol is volt attól. A felkészülés alatt nem voltam 4 másodpercre az egyéni csúcsomtól. Nem az a típusú versenyző vagyok, aki ilyen eredmények után azt mondja, hogy akkor elég és visszavonulok, hanem inkább akkor gondolkodtam volna el ezen, ha nyertem volna. Nem adom fel, egyszer már felértem a csúcsra nagyon mélyről…”

A női 4×200 méteres gyorsváltó előfutamaival zárult a délelőtti program az uszodában. A Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Gyurinovics Fanni összetételű négyes pedig nagyszerű úszással, a hetedik helyen bejutott a délutáni döntőbe (7:55.77).

Késely Ajna: „Nagyon jól esett a reggeli úszáshoz képest. Mindent beleadtam, amit tudtam, tehát kiúsztam magamat. Így délelőtt ennek az időnek örülök, remélem, hogy délután ennél jóval jobbat tudok majd jönni! Várom már a folytatást.”

Verrasztó Evelyn: „Szerencsére nekem is jobban ment, mint két napja. Nagyon örülök, hogy döntőzünk, szerintem ez hatalmas dolog így a csapattól. Fannikának is gratulálunk, beavattuk most már a váltó rejtelmébe. Mindenki nagyon jól úszott.”

Jakabos Zsuzsanna: „Én egyéni csúcsot úsztam, úgyhogy nagyon örülök neki és főleg annak, hogy bejutottunk a döntőbe, mert ez volt az elsődleges cél. Délután megpróbálunk még javulni, meglátjuk, hogy egyáltalán hogyan áll össze ez a váltó még.”

Gyurinovics Fanni: „Nagyon szörnyű volt, nagyon elfáradtam, már az első 15 méter után éreztem, hogy nagyon hamar el fog jönni a halál, de azért az időeredményem azt mutatja, hogy jól úsztam.”

Teljes eredménysor:

http://www.omegatiming.com/Competition?id=000111010AFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF&day=5

Még több infó a világbajnokság úszó versenyeiről és a magyar csapatról:

https://www.facebook.com/uszoszovetseg/

Délután szurkoljunk együtt férfi 200 háton Bernek Péternek és Telegdy Ádámnak, valamint a női 4×200 méteres gyorsváltónak, ami várhatóan a Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Hosszú Katinka összeállításban úszik majd!! Hajrá magyarok!!!

Hasonló bejegyzések