A Magyar Úszó Szövetség idei Közgyűlésén, május 29-én került sor a 2022. évi Centenáriumi díjak átadására a Hélia Hotelben. A MÚSZ Elnöksége még 2011-ben élesztette újjá a MÚSZ Centenáriumi Díjat. A megújított MÚSZ Centenáriumi Díj célja, hogy elismerésben részesüljenek mindazok, akik tevékenyen részt vesznek a magyar úszó sport fejlődésében, sikereiben, valamint a sportág népszerűsítésében.

2022-ben a tagszervezetek jelölései alapján, a Magyar Úszó Szövetség három kiváló sportszakembernek, Selmeci AttilánakKovácshegyi Ferencnek és Ludmány Lászlónak ítélte a Centenáriumi díjat.

 

A díjat olyan sportemberek kaphatják, akik:

  • pályafutásukat befejezték, akik tevékenységükkel továbbra is sokat tesznek az úszó sport sikeréért, fejlődéséért;
  • sportvezetők, edzők, akik nélkül a versenyzők eredményes szereplése elképzelhetetlen;
  • akik a hétköznapokban munkabírásukkal, kitartásukkal igyekeznek a magyar úszó sportot segíteni;
  • sportág támogatói, akik anyagi hozzájárulásukkal lehetővé teszik a sikerek kivívását.

 

Díjazottainkról: 

 

Selmeci Attila

 

Szakértelem, következetesség, gyakorlatiasság és óriási szakmai tudás – talán ezekkel a szavakkal lehetne legjobban összefoglalni Attilabá’ tulajdonságait. Egy klasszist köszönhetünk neki, a magyar úszósport jelenét, közeli és távoli jövőjét. Hozzáértése és kitűnő meglátásai, szeme a sporthoz egyértelműen elősegítette, hogy még sikeresebbé váljon szeretett sportágunk.

 

Edzői pályáját 1982-ben kezdte, a Budapesti Spartacusban, ahol Kiss László, Kiss Miklós kezei alatt utánpótlás edzőként tevékenykedett, többek között megfordult a csoportjaiban a későbbi olimpiai bajnok Kovács Ágnes is. 1999-től 2003-ig a máltai válogatott vezetőedzőjeként dolgozott. Hazatérését követően a BVSC berkein belül helyezkedett el, ahol Boulsevicz Beatrix útját egyengette, amelynek köszönhetően rövidpályás Európa-bajnoki címet szerzett, illetve a pekingi olimpiára is kijutott Boulsevicz. 2009-től a Honvéd úszószakosztályának edzője, majd 2013-ban egy rövid ideig a Magyar Úszó Szövetség szakfelügyelője volt. 2014 januárjában Érdre került, ami saját bevallása szerint egy nagy ugródeszka volt számára, hiszen a szakosztály vezetőedzőjeként, nagyrészt az ő munkájának köszönhetően olyan nagy nevek kerültek ki a kezei alól, mint Sós Dániel, Tekauer Márk és persze, aki meg sem állt a világcsúcsig, Európa-, világ- és olimpiai bajnoki címig – Milák Kristóf.

 

Kristóffal elért, amit csak lehetett – legyen szó utánpótlás, vagy felnőtt korosztályról. Még a magdönthetetlennek hitt, Michael Phelps által felállított világcsúcs sem volt akadály számukra, éppúgy ahogy a Covid megrpóbáltatásai sem, hiszen Tokióban Milák Kristóf egy aranyat és egy ezüstöt nyert. Selmeci Attila jelenleg, mint szaktanácsadó, mentor végzi munkáját a fiatal edzők mellett, valamint MÚSZ edzőbizottságának vezetője.

 

Minidig is jellemző volt rá, hogy a munkáját a legnagyobb erőbefektetéssel, szakértelemmel látja el, a szakma iránti szeretetét mi sem bizonyítja jobban, hogy az elmúlt években mindent alárendelt az úszósportnak.

 

Kovácshegyi Ferenc

 

Kovácshegyi Ferenc az elmúlt évtizedek egyik meghatározó alakja a sportágunknak. Nem kevesebb, mint nyolc olimpiai aranyból vette ki a részét (a teljesség igénye nélkül – Darnyi Tamás, Szabó József, Wladár Sándor, Czene Attila, Gyurta Dániel), és ez idő alatt megújította az úszósport edzésmetodikáját.

 

Kovácshegyi Ferenc közel egy évtizeden keresztül a KSI Vízilabda szakosztályát erősítette, mint back pozícióban játszó vízilabdás – ifi bajnokságot is nyertek, majd az OB I. és az OB I. B-ben is megfordult. A sporttól nem tudott, talán nem is akart elszakadni, Szegeden, Biológia – Testnevelés tanári szakon végzett 1977-ben, majd 1982-ben szakedzőit a Testnevelési Főiskolán.

 

1977-ben, Széchy Tamás mellett kezdett edzősködni. Kiemelt figyelmet szentelt a szárazföldi edzésnek – mondhatni teljesen új alapokra helyezve ezzel az úszóedzések metodikáját.

 

1992-től a katari úszóválogatott szövetségi kapitánya volt, majd hazatérését követően Széles Sándorral kezdett el dolgozni a Jövő SC-ben. Gyurta Dániel felkészítésében oroszlánszerepet vállalt, amelynek eredményeképp az athéni olimpián ezüst, majd Londonban, 2012-ben aranyérmet nyert a mellúszó. Risztov Éva mellett is segédkezett Kovácshegyi, a londoni aranyból ő is kivette a részét.

 

Jelenleg az UTE csapatában lát el edzői munkát, Kapás Boglárka, Gyurta Gergely, Kós Hubert gyakran táplálkoznak a tanácsaiból. Mindemellett egyetemi oktatóként próbálja átadni tudását a jövő generációinak, valamint az Európai Úszószövetség (LEN) technikai bizottságában képviseli a magyar nemzetet (Magyarországot). Elhivatottságát jelzi, hogy sosem financiális érvek alapján döntött karrierje során, mindig a sportot és az utánpótlást, a jövő generációját helyezte előtérbe.

 

Szakmai munkáját 1991-ben mesteredzői címmel ismerték el, 2021-ben Bay Béla-díjban részesült.

 

Ludmány László

 

Ludmány László úszó szakedző 1949 május 13-án született Debrecenben.

 

Három testvérével együtt kisgyerekként az uszodában nőtt fel, tanult meg úszni és kezdte el a versenyzést id. Rentka Lászó vezetése alatt. Csapattársaival együtt szép sikereket értek el, váltóban vidékbajnokok voltak. Majd a versenyzői pályafutása után segédkezett az úszásoktatásban és társaival elindították a vízilabda edzéseket. Érettségi után elkezdett edzősködni és közben folyamatosan szakmai képzéseken vett részt. Végig járva a ranglétrát 1980. június 07-én a Testnevelési főiskolán megszerezte az úszó szakedzői képesítést.

 

A Debreceni Sportiskola – majd hosszú éveken keresztül – a Debreceni Dózsa Úszó Szakosztályánál kezdett el gyerekekkel foglalkozni. Versenyzői között voltak országos bajnoki dobogósok, többszörös vidék bajnokok, ifjúsági Európa-bajnoki résztvevők.

 

Majd egy nagy váltás következett, amikor a Horvát Úszó Szövetség alkalmazásában, 1993 és 1998 között a válogatott úszók felkészülését irányította. A horvát csapattal az öt év alatt több országos, nemzetközi versenyen, Európa- és Világbajnokságokon, valamint az atlantai Olimpián is eredményesen szerepeltek. Munkájára továbbra is igényt tartottak volna, de a Hajdúszoboszlón beinduló úszócsapat és a család miatt feladta a külföldi karriert, és ekkor kezdte el az egyesület felépítését, amellyel végül komoly sikereket ért el.

 

Az évek kemény munkája itt is meghozta gyümölcsét, így több országos és vidékbajnoki címet is ünnepelhetett az egyesülettel. A legkiemelkedőbb versenyzője Holoda Péter lett, aki több korosztályos csúccsal és bajnoki győzelemmel hívta fel magára a figyelmet. A 2017-es budapesti Világbajnokságon 4X100 m gyorsváltó tagjaként bronzérmet szerzet

 

Az utánpótlás munkáját segítve a mai napig is tevékenyen részt vesz a felkészítésben és szívügyének tekinti az úszás megszerettetését a gyerekekkel.

Hasonló bejegyzések