A magyar úszósport egyik legnagyobb ígérete, tízszeres junior Európa-bajnok, ötszörös junior világbajnok, illetve világbajnokságon egyéniben és váltóban is úszott már döntőben. A belgrádi Eb-n pedig elképesztő teljesítménnyel hat érmet szerzett, közte három aranyat.

Az egész junior vb legjobbja

Négyévesen kezdett el úszni, két évvel később már a szegedi együttes igazolt versenyzőjeként pallérozódott. Hogy kimagasló tehetség, az rögtön a 2021-es római junior Eb-n kiderült, amikor 15 esztendősen a nála két évvel idősebbek között aranyérmes lett 200 gyorson, és részese volt a 4×200-as gyorsváltó sikerének is. Az esztendő végén rajthoz állt élete első felnőtt világversenyein, a kazanyi rövidpályás Eb-n mindjárt egy 5. hellyel indított 200 gyorson, és itt is, majd később Abu Dhabiban, a rövidpályás vb-n rendre sikerült döntőbe kerülni a gyorsváltókkal.

Egy évvel később már hat érmet hozott Otopeniből, a junior Eb-ről – négy aranyat és egy-egy ezüstöt és bronzot, utóbbi miatt “csak” a második legeredményesebb úszónak bizonyult az egész viadalon a négy aranyat és két ezüstöt szerző Molnár Dóra mögött. Kiki gyorson csinálta meg a 100-200 duplát, majd 400-on lett harmadik, de két váltóval is győzni tudott.

Cserébe Limában már ő lett a junior világbajnokság női legjobbja, hiszen öt számban indult és mind az ötben győzött: ugyanúgy övé lett a 100-200 gyors aranya, és három váltóban is ő volt a motor.

A két korosztályos viadal mellett a nagyok között is helytállt: az országos bajnokságon a 2021-es váltóelsőség után 2022-ben először sikerült egyéni számban diadalmaskodni, mindjárt kettőben is (100-200 gyors). Később a budapesti világbajnokságon mindkét női gyorsváltóval fináléban szerepelt (a 4×200-assal ötödikek lettek), majd az augusztusi római Eb-n pályafutása során először dobogóra állhatott egy “nagy” világversenyen, a bronzérmes 4×200-as váltó immár oszlopos tagjaként. Másik három váltóval is fináléban szerepelt, és kedvenc távján sikerült egyéniben is döntőig jutnia, s bár 8. lett, 16 esztendősen ez is óriási teljesítménynek számított.

Dőlnek a junior Európa-csúcsok

2023-ban töretlenül fejlődött, bár a belgrádi junior Eb-n ezúttal négy arany sikeredett, ezek közül a két egyéni győzelem értéke rendkívüli: a korosztályos viadalok történetében ritkán fordul elő, hogy valaki három egymást követő évben győzni tud ugyanazon a távon, márpedig Pádár Nikinek meglett a mesterhármas 200 gyorson. Az pedig, hogy 400-on megtörte a hosszabb távokat szilárdan uraló Merve Tuncel uralmát, általános elismerést váltott ki nemzetközi úszókörökben (a török lány 2021-ben és 2022-ben is megcsinálta a 400-800-1500 triplát, Belgrádban már behúzta a két hosszabb távot, s csak a 400 hiányzott a tripla-triplához, Pádár azonban legyőzte ebben a döntőben). A 4×200-as gyorsváltó uralmát is sikerült fenntartani, és a mix 4×100-as stafétával is első lett.

Ezek után szenzációsan úszott a fukuokai világbajnokságon, 200 gyorson a középdöntőben új junior Európa-csúcsot állított fel, egyszersmind megúszta az olimpiai szintet is, ám néhány századdal így is lemaradt a döntőről. Némi kárpótlásként jött egy újabb vb-döntő a 4×200-as váltóval és egy 7. hely. Decemberben visszatért régi sikerei helyszínére, Otopenibe, immáron a felnőttek rövidpályás Eb-jére, ám leheletnyivel lemaradt a dobogóról 200 gyorson – cserébe a kismedencés junior Európa-csúcs is az övé lett. (Két hónappal korábban, a budapesti Világkupán tovább javította a nagypályás junior Európa-rekordját.)

Mindez épp elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy hamarosan nyilvánosságra kerüljön: Niki a világbajnok Kós Huberthez hasonlóan felkeltette Bob Bowman érdeklődését, és a szegedi kiválóság igent mondott az amerikai edzőlegendának (hivatalosan 2025-től kezd valamelyik amerikai egyetemen; Bowman még Arizonába hívta, azóta Texasba költözött, valószínűleg Niki is ott fog készülni vele).

“Képes vagyok megvalósítani az álmomat”

A 2024-et indító dohai világbajnokságon mindenesetre nem volt apelláta, Nikinek sikerült végre a finálé 200-on, és még egy 6. hely is összejött – kárpótlásként azért, hogy 400-on épphogy lemaradt a fináléról (9.), és hogy a 4×200-as váltóban ezúttal be kellett érni a 8. hellyel.

Később az országos bajnokságon egy év kihagyás után ismét sikerült a 100-200 dupla (2023-ban százon “bejött” egy ezüst), a hosszabbik távon egymás után harmadszor lett a legjobb. Emellé még 50-en második, 400-on harmadik lett, azaz pályafutása során először négy egyéni éremmel zárta az ob-t.

„Olimpiai bajnok akarok lenni, ezt nem félek kimondani. Tudom, hogy képes vagyok megvalósítani az álmomat. Az uszodában, a víz közelében magabiztos vagyok, a hétköznapi életben nem mondanám magam annak, talán azért is vagyok sikeres az úszásban, mert a vízben csak magamra kell figyelnem” – nyilatkozta egyszer.

Saját bevallása szerint 16 esztendős kora óta csinálja igazán keményen az edzéseket, azóta veszi nagyon komolyan az úszást. “Ha tízszer kell megismételni egy gyakorlatot, én biztos, hogy tizenötször csinálom meg” – árulta el ezzel kapcsolatban.

És a kemény munka fokozatosan hoz egyre több és egyre zamatosabb gyümölcsöt: a belgrádi Európa-bajnokságról immár hat (!) éremmel térhetett haza: bronzot nyert 100 gyorson, amivel olyannyira meglepte magát, hogy másnap a fő számában, 200-on bealudt a reggeli előfutamokba, és harmadik magyarként búcsúzott… Ám néhány átsírt órát követően komolyan megkeményítette a lelkét, és attól kezdve egymás után húzta be a váltókat – az ő szenzációs utolsó hosszával lett biztos az arany 4×100 gyorson, a mixed 4×100 és 4×200-as gyorsváltóban, ezüst a 4×200-as gyorsváltóval és bronz a női vegyesváltóval; Belgrádban Ábrahám Minnával így Kiki lett az egész Eb legeredményesebb úszónője!

Hasonló bejegyzések