Már több hete elérhető a honlapon, az előkészítő fázis után ma hivatalosan is bemutatták a Magyar Úszó Szövetség Gyermekvédelmi Programját, amely a fiatal úszók érdekeit kívánja szolgálni. Mint Wladár Sándor elnök elmondta, sokan azt gondolják, hogy a sportágban megannyi probléma van ezen a téren, a program elindítása leginkább azt kívánja demonstrálni, hogy nincs – de ha adódna ilyen eset, az ellen kíméletlenül fellép a szövetség.

„Történt már egy kísérlet korábban, Herczog Mária készített egy anyagot, de ez még nem volt alkalmas arra, hogy egy komplett programot szervezzenek – én viszont a megválasztásom után ragaszkodtam ahhoz, hogy lépjünk ezen a téren is” – közölte felütésként Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke.

A programot a UNICEF korábbi magyarországi ügyvezetője, Danks Emese dolgozta ki több szakértő bevonásával: az edzők részéről a MÚSZ utánpótlás-bizottságának vezetője, Törös Károly, a UNICEF részéről dr. Tausz Katalin vett részt a munkában, amelybe bevontak egy sportpszichológust, Gyömbér Noémit, egy szülőt, a Sztankovics-testvérek édesanyját, Gábor Annát, illetve a szövetség jogászát, Fábry Györgyöt is.

„A program elsősorban a prevenció jegyében született, továbbá annak érdekében, hogy amennyiben lenne ilyen, megszüntessen bármiféle bántalmazást, legyen az szexuális, fizikai vagy lelki erőszak” – mondta Danks Emese a hétfői sajtóbeszélgetésen. Hozzátette, az elkészült és elfogadott magatartási és etikai kódex betartása – mind az edzők, mind a szülők és az úszók számára – megkövetelendő a medence partján, és nagyon fontos, hogy minden szereplő tisztában legyen az ezekben foglaltakkal.

„A programról készült plakátot minden uszodában kifüggesztjük, a tagszervezetek megkapták az összes anyagot, és ezzel egy időben elkezdődik a jelzőrendszer működése, azaz e-mailen vagy telefonon bárki jelezheti, akár gyerek, akár szülő, ha valami gond van” – mondta a program vezetője. Danks Emesét a gyermekvedelem@musz.hu címen lehet elérni, az ide érkező bejelentéseket igyekeznek kivizsgálni, és amennyiben a történtek beigazolódnak, a MÚSZ Fegyelmi Bizottsága hivatalos eljárást indít.

A kódexek alapját az Egyesült Királyság gyermekvédelmi programja adta, ezt adaptálták Magyarországra – a cél pedig, hogy szemléletváltás induljon el a magyar úszósportban, senkinél se a pofon, hanem a jó szó legyen az eszköz a feladatok végrehajtása során.

„Úgy gondolom, ideje ebben is felzárkózni a nyugatiakhoz, s bár a program elsősorban a gyerekekről szól, abban is segít, hogy az edzők is védve legyenek a rágalmaktól – mondta Törös Károly. – Azt kell mondanom, sok helyen még mindig elfogadott az alpári beszédstílus, és ez ellen a szülők sem szólalnak fel, a gyerekek pedig azt hiszik, ez a normális. Az edzők diplomás emberek, pedagógusok, a gyerekek nagyon sokat tanulnak tőlük, ezért a felelősségük is óriási.”

Tausz Katalin kijelentette, az UNCEF-nél zéró toleranciát vallanak bármilyen, gyermekkel elkövetett erőszakkal szemben. „Örömteli, hogy az Úszószövetség nem csupán beszél erről a programról, hanem cselekedett is, és nem csupán papírokat gyártott, hanem konkrét cselekvési tervet dolgozott ki. Ez egy folyamat kezdete, és mivel az úszókat kitüntetett figyelem kíséri, más sportágak is átvehetik mindezt, és ha sikerül szélesebb körben is bemutatni alternatív programokat, úgy össznemzeti szinten is fontos missziója lehet ennek a kezdeményezésnek.”

A Sztankovics-nővérek édesanyja, Gábor Anna arról beszélt, hogy tizennégy éve van benne a sportágban, azaz sok versenyen járt, sok mindent tapasztalt – ő elsősorban a megengedhetetlen szülői viselkedés visszaszorítását tartja fontos. „A versenyeken az érzelmek sokszor szélsőséges megnyilvánulásokat tudnak okozni, ezeket azonban kezelni kell” – tette hozzá.

Az újságírói kérdések kapcsán Wladár Sándor még megfogalmazta, hogy azért jelentősen változtak a motivációk is az évtizedek során, mint ahogy a társadalmi közeg is kevésbé toleráns a fizikai fenyítéssel kapcsolatban, ami egyértelműen kiszorult vagy teljesen kiszorulóban van a magyar uszodákból. „Ugyanakkor eddig egyetlen edzőtől és oktatótól sem követelték meg az erkölcsi bizonyítványt – a MÚSZ új vezetőségének ez volt az egyik legfontosabb lépése, ma már kizárólag az foglalkozhat úszókkal, aki ezt benyújtotta a szövetségnek” – közölte az elnök.

Fontos megemlíteni, hogy a Jövő Bajnokai programban már egy éve zajlik a „Nyerő hármas” nevet viselő program oktatása, melynek során a versenyzők, a szülők és az edzők együttműködésének lehető legjobb harmonizálását mutatják be a beválogatott több mint kétszáz ifjúnak és családjaiknak.

Hasonló bejegyzések