A hétvégi paraúszó Országos Bajnokságon az Olimpiai Bajnokok Testülete tagjai közé fogadta a paralimpiai bajnok Becsey Jánost, aki 1968-ban Budapesten látta meg a napvilágot, és mivel oxigénhiánnyal született, édesapja rehabilitációs céllal már kisgyermekként levitte az uszodába, ahol megtanult úszni. Sportolói pályafutását úszóként kezdte, majd vízilabdázóként folytatta épek között az Újpesti Dózsában. Edzője – Tóth Zoltán – javaslatára 16 évesen csatlakozott a paraúszókhoz, ahol megtalálta az igazi helyét és a kemény edzéseknek köszönhetően érkeztek a sikerek is. 

Hat paralimpián vett részt Szöultól Pekingig, ez idő alatt 50 m és 100 m gyorsúszásban két aranyérmet, 200 m vegyes úszásban egy ezüst- és egy bronzérmet, 100 m mellúszásban egy bronzérmet szerzett.

2013-ban a Maccabi Játékokon Izraelben 100 m mellúszásban ezüst- és 100 m gyorsúszásban bronzérmet szerzett.

A Testnevelési Egyetemen elvégezte az úszóedzői képzést, hogy szakmailag is tovább tudja adni a megszerzett tudását. Aktív versenyzői pályafutását befejezve a paraúszó csapat technikai vezetője, majd vezetőedzője lett. Becsey János az elsők között volt, aki a hazai paraúszás alapjait letette és Dr. Sós Csaba szövetségi kapitánnyal több évtizede fáradhatatlanul fejlesztik a sportágat és dolgoznak a sportolókért. Jelenleg a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségének tagja, a Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke és a magyar paraúszó csapat szövetségi vezetőedzője.

Kemény Ferenc Díj (1992), Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt (2000), Pro Civibus Díj (2015) Csík Ferenc Életműdíj (2016) a Magyar Paralimpiai Bizottság Halassy Olivér-díj (2018)

Hasonló bejegyzések