Délelőtt és délután is a magyar Himnuszt játszották a glasgow-i Európa-bajnokságon – a nyíltvízi viadalon Rasovszky Kristóf pályafutása első aranyérmét szerezte komoly világversenyen, miután elsőrangú taktikával megnyerte az 5km-t. Délután pedig jött Hosszú Katinka, és minden nyűgöt és bajt hátrahagyva, óriásit küzdve győzött 200 vegyesen. Az Európa-bajnokságok 92 éves történetében ő az első női úszó, aki ugyanabban a számban zsinórban ötször nyerni tudott.

Ötször győzni ugyanabban a számban megszakítás nélkül elképesztő kitartást és tehetséget igényel: 92 év alatt mindössze egyvalakinek sikerült – Cseh Lászlónak, aki a két vegyesúszó számban csinált egy-egy mesterötöst (400-on 2004 és 2012, 200-on 2006 és 2014 között). A nőknél azonban ezidáig senkinek sem sikerült, korszakos nagyságok, mint Federica Pellegrini (200m gyors), Jana Klocskova (200 és 400 vegyes), Otylia Jedzrejczak (200 pillangó) elértek négy sikerig, de az ötödik már egyiküknek sem jött össze.

Katinka 2010-ben, Budapesten nyert először, aztán még háromszor. Nem véletlenül, hogy épp ebben a számban: a 200 vegyes volt az, ahol egyszerűen nem lehetett megfogni 2012 óta. Négyszázon időnként meglepték, bár ott is inkább rövidpályán (Belmonte, Világkupákon, rövidpályás vb-n), 200-on viszont rendíthetetlenül ült a trónon, hetedik éve soha, egyetlen világversenye, de még Világkupán sem tudták megelőzni, vagy amikor semmi sem jött össze, mint a 2013-as herningi Eb-n, akkor is egy aranyat csak behúzott: a 200 vegyest.

„Megnyeri, mert ez az ő száma. A kétszázhoz nem enged oda senkit. Már csak büszkeségből sem” – jósolta Sós Csaba kapitány, és igaza lett. Katinkának óriásit kellett küzdenie, az ugyanis várható volt, hogy a megannyi megpróbáltatást követően most nem nyerhet menetből. Bár a legkeményebb kihívóként a brit Siobhan O’Connort emlegették, végül nem ő, hanem az olasz Ilaria Cusinato ostromalta a legkitartóbban. Katinka azonban kipréselt mindent magából, és végül ha csupán 0.08 másodperccel is, de előbb érte el a falat.

Ugyanebben a számban Jakabos Zsuzsanna 8. lett, majd a mixed gyorsváltóval hősiesen úszva 6. – öt perccel a döntője után vállalta az újabb fellépést, nem akármilyen tett volt tőle. A középdöntősök közül Cseh László önmagát megacélozva elsőként kvalifikálta magát 100 pillangón, Milák Kristóf pedig lazán úszva negyedikként ment tovább. Nem várt remeklést láthattunk Burián Katától, aki reggel is, és délután is a 2. legjobb időt úszta 200 háton, Sztankovics Anna bravúrral ment tovább reggel, délután már nem tudott javítani 50 mellen.

A nyíltvízi úszóknál is zajlott a parádé: Rasovszky Kristóf végre nem „csak” egy Világkupán, de klasszikus világversenyen is megmutatta a klasszisát, és elsőrangúan taktikázva megnyerte az 5km-es versenyt. Az első két körben az élen haladt, nem vesztett energiát a közelharcokban, a harmadik körben kicsit rápihent a hajrára, majd a negyedikben az élre vágott a két francia világbajnok, Axel Reymond és Logan Fontaine között, és többé nem engedte őket közel magához. Székelyi Dániel is nagyot harcolt, ő végül a 10. helyen zárt.

 

Európa-bajnokság, 6. nap

 

Női 200m vegyes

  1. Hosszú Katinka 2:10.17
  2. Jakabos Zsuzsanna 2:13.37

 

Mixed 4x100m gyorsváltó

  1. Magyarország 3:29.30

(Németh Nándor, Kozma Dominik, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn)

 

Nyilatkozatok

 

Hosszú Katinka:

„Ez az úszás a szívem legmélyéről jött.Meg kellett nyernem ezt a versenyt, és hihetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült. Önmagában kihívás volt eljönni erre az Európa-bajnokságra és versenyezni, úgyhogy most elégedett vagyok. Ismét bebizonyosodott, hogy amikor versenyzni kell, akkor nagyon oda tudom tenni magam. Sosem éreztem olyan motiváltnak magam, mint most, úgyhogy kőkeményen fogok dolgozni a következő években, és kizárólag az úszásra fogok koncentrálni.”

 

Rasovszky Kristóf:

„Arra koncentráltam, hogy az elején ne menjek túl nagy tempót, hogy a végére is maradjon erőm, mert a franciák mindenképpen ott lettek volna a végén, és jobb volt úgy, hogy maradt még tartalék. A harmadik körben direkt utaztam kicsit, így jöhetett a hajrá teljes sebességgel. Ennek ellenére még maradt bennem holnapra, és mivel éremért jöttem, és ez megvan, ezért innentől minden sokkal könnyebb lesz!”

 

Kozma Dominik:

„Ebben most ennyi volt, mindent kinyomtunk magunkból. Le a kalappal Jakabos Zsu előtt, öt perccel egy kettővegyes után odaállni még egy váltóra – ezt kevesen vállalták volna be, én például biztosan nem.”

 

Cseh László:

„Közepes úszásnak elment, azt éreztem, bőven van erőm hajrázni, de azt gondolom, dolgozni kell még azon, hogy ez egy jó száz legyen. Az első ötven még van sok, ha holnap ott meg tudom húzni rendesen, akkor összejöhet egy normális idő. Szeretnék bemenni 51 alá – egyébként pedig már most a következő évekre dolgozom, mert igenis azt érzem, hogy ott vagyok még a jók között.”

 

Milák Kristóf:

„Jól esett, nagyon jól esett, nem volt százas, körülbelül 70 százalékban toltam neki, az első ötvenet csak leúsztam, a második ötvenen pedig gyorsultam.”

 

Burián Kata:

„Hihetetlen, el sem hiszem, ami velem történik! Nem hajtottam az első százon, utaztam az olasszal, aztán a végén megnyomtam egy picit – most nagyon erősnek érzem magam.”

 

Székelyi Dániel:

„Szabályosan melegem van ebben a ruhában, függetlenül a víz hőmérsékletétől. Összességében nem volt rossz, talán az első kör végén, a második elején pöröghettem volna jobban egy picit, ha ott egy kicsit gyorsabban jövök, akkor még közelebb tudtam volna maradni Rasóékhoz. Így is elég jól feljöttem a táv második felén, bekerültem az első tízbe, ami jó, de tudom, hogy lehetett volna valamivel jobb is.”

Hasonló bejegyzések