Országos Sportegészségügyi Intézet Országos Sportorvosi Hálózat és a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat állásfoglalása COVID-19 fertőzött sportolók sportba való visszatérésének kérdésében:

A COVID-19 pandémia magyarországi második hulláma túlnyomó többségben a fiatalabb korosztályt érinti. A fertőzöttek között jelentős létszámban vannak élsportolók, amatőr versenysportolók és szabadidős sportolók egyaránt. Az újraindított bajnokságok és felkészülési időszakok során a vírus fertőzést követően az edzéshez, versenyzéshez történő biztonságos visszatérés kiemelkedő jelentőségű.

Felhívjuk figyelmüket a sportolók egészségvédelmében szükséges óvintézkedések és javaslatok betartásának fontosságára, és kérjük Önöket, hogy a sportolók edzésmunkájának és évközi terhelésének tervezésekor vegyék figyelembe az esetleges COVID-19 fertőzés miatti hosszabb pihenőidő lehetőségét.

A COVID-19 pandémia második hulláma kapcsán folyamatosan frissülő szakmai ajánlásokat figyelembe véve, valamint az általunk korábban kiadott általános COVID-járványügyi ajánlásainknak megfelelően a következő bővített állásfoglalást tesszük:

– Igazolt COVID-19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert.
– A tünetmentes COVID-19 pozitív teszteredmény esetén legalább 2-4 hétig javasoljuk a fizikai kíméletet, a verseny és szabadidősport mellőzését. Tünet és Covid-19 pozitív teszteredmény esetén ugyanez 4-6 hét. A sportorvosi-versenyzési engedély pozitív teszteredmény esetén automatikusan felfüggesztésre kerül, a karantén és pihenő időszak leteltével újra kell indítani a versenyzési engedély megszerzésének folyamatát a sportorvosnál.
– Sportolók esetében minden PCR igazolt COVID-19 betegség vagy myocarditis, pericarditis, arteritis, gyanúja esetén komplex
kardiológiai vizsgálatot javaslunk: nyugalmi EKG, szívultrahang, laborvizsgálat (szérum troponin szint), szükség szerint kiegészítve coronaria CT és szív MR.
– COVID-19 PCR pozitív élsportolók esetében az első negatív PCR eredményt követően vagy az utolsó tünetes naptól számított 2-3 hét elteltével javasolt a kardiológiai kivizsgálás, melynek elemei: 12 elvezetéses nyugalmi EKG, általános labor vizsgálat és szérum troponin szint meghatározás, echocardiográfia.
– Amennyiben az elvégzett vizsgálatok nem utalnak akut kardiovaszkuláris eltérésre, a sporttevékenységhez való fokozatos visszatérés megkezdhető. Terheléses EKG vizsgálatot csak ezt követően javasolt végezni.
– Troponin pozitivitás vagy kardiális eltérés esetén további kivizsgálás és szív MR vizsgálat javasolt. A sporttevékenységhez való visszatérés a bővített vizsgálati eredmények függvényében állapítható meg.
– A sportorvosi engedély tünetmentes esetben leghamarabb 4 héttel az első negatív PCR tesztet követően adható meg
– Kardiológiai szakvizsgálattal igazolt szívizomgyulladás, pericarditis esetén a versenyengedélyek kiadása tekintetében a mindenkor érvényben lévő Sportszakmai útmutató ajánlása szerint kell eljárni.

Budapest, 2020. szeptember 14.

Dr. Soós Ágnes
Főigazgató főorvos

Dr. Kiss Marianna
OSH vezető sportorvos

Dr. Toman József
VKESZ vezető keretorvos
.

A HIVATALOS ÁLLÁSFOGLALÁS ide kattintva letölthető

Hasonló bejegyzések