Késely Ajna 4. helyével folytatódott az Európa-bajnokság a Duna Arénában, továbbá a mixed 4×200-as gyorsváltó húzott be egy 6. helyet. Az elődöntők ígéretesen alakultak, Németh Nándor élete legjobbjával – az országos csúcstól 0.03-mal elmaradva – negyedikként jutott döntőbe száz gyorson, míg 200 pillangón a Milák-Kenderesi duó, igaz, fordított sorrendben, de Glasgow-hoz hasonlóan az első két helyen jutott tovább.

Késely Ajna fináléjával indult a kedd, bár reménykedtünk, hogy esetleg Glasgow-hoz hasonlóan jön az érem, ám ott csúcsformában úszott, most nem, és így végül negyedikként zárt a címét megvédő Simone Quadarella és a két orosz rivális mögött.
A nap másik fináléjában a 4×200-as mixed gyorsváltó Holló Balázs, Zombori Gábor, Veres Laura, Fábián Fanni összetételben vonult ki a harctérre, és végül a hatodik helyen zárt.
Az első és az utolsó finálé között egyrészt Kliment Kolesznyikov újabb világrekordjára figyelhettünk (23.80) 50 háton, továbbá két elődöntőre is, amelyekben nagyjából a papírforma jött. Sőt, Németh Nándor száz gyorson kifejezetten nagyot alakított – élete legjobb idejét úszta ahhoz képest, hogy egyáltalán nincs csúcssebességre pörgetve. A 48.02 épp egy körömnyivel gyengébb Milák Kristóf márciusi 48.00-ás országos csúcsánál, az pedig, hogy negyedikként lépett tovább, még akár valami szépet is ígér szerdára – bár az egyértelműnek tűnik, hogy a dobogóhoz 47-es idő kell majd.
Kétszáz pillangón tán húzogattuk volna a szánk szélét, ha nem 1-2-vel masíroznak a fináléba a magyarok – igaz, a sorrend kissé váratlan, mert Kenderesi Tamás picivel megelőzte Milák Kristófot; és a reggeli úszás alapján az sem volt várható, hogy az előfutamban meglehetősen enerváltnak tűnő Kender hirtelen 1:54-nél találja magát. De becsületére mondva belehúzott, és végül a csupán a táv vége felé felpörgő Milákot is megelőzve kvalifikálta magát a döntőbe.
Sós Csaba szövetségi kapitány mindenesetre jó szokásához híven velősen kommentálta a történteket: „Milákkal egy baj van, fogalma sincs, hogyan kell lassan úszni.”

Nyilatkozatok

Késely Ajna (4. hely 800m gyorson)
„Elégedett vagyok az eredménnyel, mert munkából jövünk, úgyhogy ez most teljesen rendben van. Külön köszönet az orosz Jegorovának, hogy húzott magával, mert ha ő nincs, akkor valószínűleg rosszabb lett volna az idő, úgyhogy erre jók az ellenfelek, hogy tovább fejlődj. Az ob-t már teljesen magam mögött hagytam, már az olimpiára koncentrálok. Itt 400 gyors még hátra van, de ezen a távon is mindenképpen javulni szeretnék még.”

Németh Nándor (4. idővel döntős 100m gyorson)
„Holnap megpróbálok minimum három századot lecsippenteni még ebből az időből, és akkor megvan az országos csúcs. És persze szeretnék egy érmet is, mert egyéniben olyat még nem láttam közelről felnőtt világversenyen. Ami érdekes, hogy egyáltalán nem vagyok csúcsformában, mégis kijött egy ilyen idő, szerintem ugyanaz van, mint a többieknél, hogy rengeteg idő maradt ki, és mindenki ki van éhezve a versenyzésre, ezért megyünk ilyen jókat.”

Kenderesi Tamás (1. idővel döntős 200m pillangón)
„A délelőtt nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, próbáltam visszagondolni az olimpián úszott 200 pillére, és abból erőt meríteni. Most elterveztem, hogy úgy úszom, ahogy szoktam, próbáltam kontrollálni a futamot, és a végén begyújtani a rakétákat. A holnapi nappal kapcsolatban bármi lehet, Kristófban is benne van, hogy sokkal jobb lesz, én a magam részéről szeretnék 1:54 alá kerülni, és jó lenne 1-2-ben végezni.”

Milák Kristóf (2. idővel döntős 200m pillangón)
„Úgy 170-180 méternél kezdtem igazán gyorsítani, addig láttam, hogy elöl megy az olasz, neki nyilván kell a sebesség az elején, hogy a végén ott lehessen. Én azt gondolom, hogy ez nekem nagyjából egy olyan… C úszás lehetett. Nem kérdés, hogy holnap más lesz, délelőtt nem kell úsznom, azaz oda fogok figyelni a döntőre – de időt nem tudnék mondani.”

A váltó tagjai

Holló Balázs
„Kimaradt három hét, azaz nagyon messze vagyok a csúcsformától, ehhez képest annyira nem lehet elégedetlen az idővel.”

Zombori Gábor
„Igazából az egyes és a hármas pályára figyeltem, hogy őket verjem meg, ez sikerült, az idő sem rossz ebben az időszakban, és nincs is nagyon messze a legjobbamtól, ez mindenesetre jó felvezetés volt az egyénire.”

Veres Laura
„Életem első felnőtt Eb-jén óriási öröm, hogy döntőben úszhattam, ez örök élmény marad, és szerintem az időmmel is elégedett lehetek.”

Fábián Fanni
„Az első ilyen váltóm volt felnőtt Eb-n, nagyon izgultam, emiatt a rajtom sem volt túl jó, 0.60, ezt még gyakorolni kell. Az idő szerintem nem rossz, biztató az egyéni számok előtt.”

Hasonló bejegyzések