Egyike azon kevés kiváló szakembernek, akik úgy írták be a nevét örökre a sportág történelemkönyvébe, hogy úszómúlt nélkül érkezett a medencepartra.

 

Az egykori reményteljes kosaras TF-hallgatóként egy térdműtét után szinte véletlenül került az úszókhoz, felügyelni a kisgyerekek edzésein – ám idővel kiderült: az odaadó elkötelezettség és az edzői szakma iránti feltétlen alázat olyan alapokat adhat, amelyekre igen eredményes pálya építhető egy világszínvonalú környezetben.

Ilyenbe került 1982-ben Selmeci Attila, amikor a Kiss László vezette Spartacus-szakosztályhoz csatlakozott, ahol a következő 17 esztendőben a szakma összes mesterfogását elsajátította, továbbá a világklasszissá válás küszöbéig segítette Kovács Ágit.

Egy máltai kitérőt követően következhetett a BVSC – itt általános elképedésre Boulsevicz Beát Európa-bajnoki címig vezette, aztán a Jövő SC-ben Széles Sándor mellett kapott újabb impulzusokat.

Az igazi mérföldkő 2014, amikor az érdi klub kötelékébe került, ahol a rábízott ifik között egy 14 esztendős hátúszó, Milák Kristóf számított a legfiatalabbnak. Rövid idő után a pillangó felé kezdte terelgetni – elindítva a világ úszósportjának egy új fejezetét. Alig három év múlva Kristóf mindenkit elképesztve ezüstérmes lett a felnőttek között a 2017-es budapesti világbajnokságon, két évvel később pedig új dimenzióba emelte a pillangóúszást 200-on úszott kozmikus világrekordjával. 2021-ben még közösen értek fel a legmagasabb csúcsra Tokióban, s bár az olimpiai arany és ezüst után útjaik szétváltak, Selmeci Attila negyvenéves tapasztalata továbbra is a sportágat szolgálja: a MÚSZ szakmai alelnökeként és az edzőbizottság vezetőjeként azon dolgozik, hogy újabb és újabb tehetségek induljanak el akár a világhírnév felé.

Köszöntse taps A Magyar Úszó Hírességek Csarnokának új tagját: Selmeci Attilát!

Hasonló bejegyzések