Merkely professzor a tokiói olimpia szervezőit is tájékoztatja a tapasztalatairól

Pénteken reggelig a 14 ezret is meghaladta, a budapesti vizes Európa-bajnokság végéig pedig a 18 ezret is eléri azoknak a PCR teszteknek a száma, amelyeket a SOTE szakemberei végeznek el az 51 nemzet képviselőinek védelmet nyújtó buborékban. Ezekről az adatokról dr. Merkely Béla professzor, a SOTE rektora, a világverseny orvosegészségügyi szolgálatának vezetője számolt be pénteken reggel élő adásban az M4 Sportnak.

„Az eddig elvégzett PCR tesztek közül az elmúlt két hét alatt mindössze kettő volt pozitív, ezeket az eseteket a COVID protokoll előírásait követve kezeltük, azóta minden teszt negatív eredményt mutatott – erősítette meg a tévében elmondottakat az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Merkely professzor a Duna Aréna vegyeszónájában, ott, ahol a média képviselői kellő távolságtartással és szájmaszkot viselve megszólaltathatják a versenyzőket. – Eddig jól vizsgáztak annak a 350 fős csapatnak a tagjai, akik az irányításommal végzik a felelősségteljes munkájukat. Többségük már tizenhárom olyan nemzetközi illetve hazai sporteseményen szerzett tapasztalatával látott munkához a budapesti vizes Európa-bajnokságon, ahol az egészségügyi előírások a mostanihoz hasonlóak voltak. Ezek közé tartozott többek között a tavalyi Forma-1-es Magyar Nagydíj és az ISL hat héten át tartó buborékos nemzetközi úszóversenye is.”

Merkely professzor arról is beszámolt, hogy a sportvilág eddigi legnagyobb buborékos nemzetközi eseményének előkészítése során, majd a kéthetes verseny alatt újabb tapasztalatokkal gazdagodtak, amelyeket a július 23-án kezdődő tokiói olimpiai játékok házigazdáival is megosztani készülnek. Mint ismeretes, a nyári játékokon a budapestinél többszörösen nagyobb buborék kialakítására készülnek.

„Karöltve a szervező bizottság Dr. Wladár Sándor elnök mögött felsorakozó munkatársaival, mindent elkövettünk eddig a budapesti EB mintegy 3500 résztvevőjének a biztonságáért. Azért, hogy akik egészségesen érkeztek, azok ugyanúgy hagyhassák el a buborékot. Ez volt az elmúlt hetek, sőt hónapok legfontosabb feladata, amelynek megoldásához, amellett egy élhető buborék kialakításáért és fenntartásáért a magunk eszközeivel és szakértelmével igyekeztünk legjobb tudásunk szerint hozzájárulni.” – hangsúlyozta az EB orvosegészségügyi szolgálatának vezetője.

Merkely professzor nyilatkozatához kapcsolódva Dr. Wladár Sándor a következőket hangsúlyozta:

„Annak a közös álomnak a beteljesüléséhez, amelytől már csak alig három nap választ el bennünket, alapja és feltétele volt az a kiváló együttműködés, ami a SOTE, a Nemzeti Sportügynökség és a MUSZ között alakult ki. Ezt az összefogást példaértékűnek is nevezhetem.”

Szalay Péter

Hasonló bejegyzések