Nem is zárhattuk volna jobban a III. Nyári ifjúsági Olimpiai Játékokat, mint egy dupla arannyal! Az utolsó napon Milák Kristóf és Késely Ajna is stílusosan egy-egy győzelemmel, azaz immár háromszoros ifjúsági olimpiai bajnokként búcsúzik Buenos Aires-tól, így nem is kérdés, hogy ami az elsőségeket illeti, ők ketten a legeredményesebb versenyzők a magyar úszócsapatból. A válogatott mérlege összesen 7 arany – amelyből hármat Késely Ajna (200,400,800 gyors), hármat Milák Kristóf (200, 400 gyors, 200 pillangó) és egyet Berecz Blanka (200 pillangó) szerzett – és egy ezüst, amely még az érdi klasszis, Milák Kristóf (100 pillangó) nevéhez fűződik.

Az biztos, hogy az idei ifi olimpia is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy szállóigévé váljon az a mondat „ha 200 pillangó, akkor magyar arany”, hiszen ezen a versenyen is mind a női, mind a férfi 200 pille döntőjében, sem Berecz Blanka, sem Milák Kristóf nem talált legyőzőre, így folytatódott az az igazán parádés sorozat is, hogy az ifi olimpiák eddigi történetében a magyarokon kívül senki más nem nyert ezen a számon!

Milák Kristóf ugyan másodikként jutott a mai fináléba (100 gyorson visszalépett) de már az első forduló után látszott, hogy tökéletesen uralja a versenyt és nem lesz veszélyben a győzelme, magabiztosan tört előre és épített ki egyre nagyobb előnyt, így a végén kereken egy másodperccel csapott célba a második helyezett ukrán Denys Kesil előtt, és állhatott a dobogó legmagasabb fokára (1:54.89).

Késely Ajna -tökéletes úszással és taktikával – hasonlóan magabiztos diadalt aratott 400 gyorson (4:07.14), ahol akárcsak 800-on, itt is a hazaiak kiválóságát, az argentin Delfina Pignatiello-t utasította maga mögé, és több mint a három másodpercet adott üldözőjének.

Délelőtt 200 háton kevésen múlt, hogy Zombori Gábor nem került döntőbe, végül a 9. helyen zárta a versenyt az ifjú tehetség (2:03.04), még Barocsai Petra 400 gyorson a 13. legjobb időt érte el (4:18.95).

7 arannyal és 1 ezüsttel búcsúzik az a magyar úszóválogatott a Buenos Aires-i ifi olimpiától. Szép volt fiúk-lányok! Köszönjük!

Hasonló bejegyzések